Tuesday, March 24, 2009

Notes - Biology

>>> Pakej Pembelajaran & Penilaian Online <<<
Form 4

Form 5

SPM








27 comments:

  1. hi..semekom..cg ley g x tjuk2 spot biologi spm 2009??
    amy_lina92@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. just teguran ....
      janganlah anda menggunakan singkatan salam itu sebagai semekom atau lain-lain kerana ianya membawa maksud lain yang negatif .... sekian maklum ... assalamualaikum :)

      Delete
    2. allrite. ty sbb tnjuk pandai kat sini

      Delete
  2. cikgu....saye rase kan...
    note ckgu mmg padat!!!
    tp still missing cket le cgu...
    nutrition mne??

    ReplyDelete
  3. utk nutrition, go to http://hubpages.com/hub/cikgunaza

    nota2 dalam blog ni tak cover semua topik, sebab saya buat post ikut kelapangan masa... mana yang sempat, saya post.

    kalau ada mana2 nota yang missing tu, cuba buat sendiri dulu... insyaAllah, kalau ada kelapangan masa, saya post kemudian...

    ReplyDelete
  4. helo teacher..i want 2 ask u a question..hopely u can help me..this question is base on F4C8.
    At the beginning of the year,a farmer sprayed a type of pesticide to control the population of caterpillar in his farm.
    By the end of the year,the farmer discovered that the population of caterpillar did not dwindle.Instead,the population of predator wasps that feed on the caterpillars was completely wiped out.Explain why this happen...
    -u can answered and send to nak160392@yahoo.com-
    plez help me 2 solve this question...

    ReplyDelete
  5. cikgu ada x soalan spot bio,fizik,add math,kimia,math ngan prinsip akaun?tolongla cikgu,saya dah pening ni

    ReplyDelete
  6. sila rujuk guru kelas masing-masing, insyaAllah mereka akan bantu...

    ReplyDelete
  7. cg. de x nota variation??

    ReplyDelete
  8. cg naza...alergic merupakan alhan jika seseorang itu salah makan.macam mana alahan itu boleh terbentuk?sebab ape alahan itu terjadi?macam mana nk mnghlngkannys

    ReplyDelete
  9. cikgu saya kurang faham tentang alergic..macam mana alergic leh berlaku?adakah ia hanya disebabkan salah makan semata-mata......macam mana nk menghilangkannya?hope cg leh bantu sy

    ReplyDelete
    Replies
    1. "An allergic reaction is the body's way of responding to an "invader." When the body senses a foreign substance, called an antigen, the immune system is triggered. The immune system normally protects the body from harmful agents such as bacteria and toxins. Its overreaction to a harmless substance (an allergen) is called a hypersensitivity reaction, or an allergic reaction."

      dengan kata lain, kalau ada 'sesuatu yg luar' masuk dalam badan kita, askar2 dalam badan kita akan mempertahankannya..semasa askar2 sedang mempertahankan badan kita dari serangan musuh mungkin akan ada sisa2 pertahanan yg menyebabkan badan kita menjadi gatal2 atau merah2..biasanya doktor akan prescribekan ubat 'antihistamine' seperti prednisolone atau chlorpheniramine.secara fizikalnya kita boleh elakkan allergy reaction dengan menjauhkan diri kita dari sebarang allergen seperti seafood,debunga, habuk dll yg boleh trigger our immune system..

      cikgu bio =)

      Delete
  10. salam ckgu
    tlg buatkan biology notes chapter 4 untuk form 5

    ReplyDelete
  11. salam...cikgu ade ta note bio by topic/chapter from text book...ta kire la note camne pon...cikgu saye aja ta paham la~

    ReplyDelete
  12. assalammualaikum,ckg ada tak nota bio bab 8....

    ReplyDelete
  13. assalammualaikum,ckg ada tak nota bab 8 and 9....klo ada nak webnya bolh x.

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum cikgu,
    thanks for all the notes...it was really useful for a quick revision...thanks a lot..i think these notes can be used as a good reference..perhaps,better than a thick and big reference book that had made me really stressed out..thanks...

    ReplyDelete
  15. teacher..
    can u give me a simple notes about chapter 1 form 5..please help me

    ReplyDelete
  16. seapa yang ingin beli buku latihan bioscore bleh klik link di bawah http://bioscore45.blogspot.com/2009/05/cover-utk-form-4-n-form-5-panel-terdiri.html#comment-form

    ReplyDelete
  17. cikgu..
    nota transport tak der r...
    mcm mana nie??

    ReplyDelete
  18. kesiana r cg sume dye nk kne wat korg wat sniri ar....tgk cg dh x bls

    ReplyDelete
  19. ADUSS..NOTA SPUTNY BT SDIRI CGU MGJR JE

    ReplyDelete
  20. Hello,
    I can see that you are putting a lots of efforts into your blog. Keep posting the good work.Some really helpful information in there. Nice to see your site.

    Catalase Assay Kit
    Thanks!
    Mark Holland

    ReplyDelete
  21. salam
    cg, ad x skema jwpn utk bku bioscore ni..
    sy cme jmpe utk chapter9 form4 je stkt ni...
    ap2 un.. tq byk2...

    ReplyDelete
  22. What a great blog, Cikgu Naza I have linked your post to my blog, cause I think they're awesome. Hope you would link me back! Thank you.

    igotchanotes.blogspot.com
    YinSuan Hey

    ReplyDelete
  23. salam..cikgu, note variation ada x?

    ReplyDelete

'Follow' to get notification of blog updates

Google+ Followers